Ubuntu alaphelyzetbe állítása – hogyan működik

Az Ubuntuban nincs gomb a gyári beállításokhoz – de kétféleképpen lehet többé-kevésbé visszaállítani a rendszert.

kijelző

Az Ubuntut vissza kell állítani az eredeti állapotába? Hiába fog keresni egy kész reset funkciót, ami visszaállítja a rendszert a gyári beállításokra. Megmutatjuk, hogyan szerezhetsz tiszta Ubuntut.

  • Teljesen visszaállítja az Ubuntut
  • Állítsa be újra a telepített alkalmazásokat

Teljesen visszaállítja az Ubuntut

Mint mondtam, nincs igazi reset gomb vagy funkció a "gyári beállítások" visszaállítására. Ha az Ubuntut valóban teljesen vissza kell állítani az eredeti állapotába, akkor alapvetően csak két lehetőség van: manuálisan visszavon mindent, amit valaha megváltoztatott, vagy mindent a semmiből állít be. Az előbbi csak akkor igazán praktikus, ha a konfigurációs változásokat előre rögzítette volna egy biztonsági mentési eszközzel vagy valami hasonlóval. De akkor nem lennél itt – szóval csak a kemény verzió van hátra: Telepítse újra az Ubuntut. És ne feledje: Ha fontos fájlok vannak a rendszermeghajtón, természetesen előzetesen biztonsági másolatot kell készítenie róluk!
Az Ubuntu újratelepítéséhez tegye a következőket:

  1. Töltse be a jelenlegi Ubuntu verzió le-.
  2. Tegyél egyet USB kulcs egy.
  3. Indítsa el a "Boot Media Creator" a start menüből.
  4. Válaszd a USB kulcs és a letöltött Ubuntu kép és hagyja, hogy rendszerindító adathordozót hozzon létre.
  5. Indítsa el a számítógép új és indítsa el az USB-meghajtóról.
  6. Kövesd ezt telepítő varázslók.

Az Ubuntu telepítésének részletes, illusztrált útmutatója itt található. A telepítés során a rendszer megkérdezi, hogy az új Ubuntut a régi mellé akarja-e állítani vagy felülírni. Természetesen ezt választod Felülírás/törlés, a gyári beállítások visszaállításához.

A tiszta telepítés áll a legközelebb a "reset"-hez. ×

Állítsa be újra a telepített alkalmazásokat

Természetesen, ha visszaállítod az Ubuntut, az összes alkalmazásod is eltűnik. Bár ez az alaphelyzetbe állítás lényege, érdemes újratelepíteni az összes, vagy legalább sok régi alkalmazást. Ott pedig megkönnyítheted magadnak az életet: Mentse el az összes telepített csomag listáját egy szöveges fájlba, és hagyja, hogy a visszaállító rendszer újratelepítse. Szövegszerkesztővel egyszerűen törölheti a nem kívánt alkalmazásokat.
Először mentse a csomaglistát egy fájlba "csomaglista" a következő paranccsal:

dpkg --get-selections '*' > csomaglista

Készítsen biztonsági másolatot a fájlról egy külső meghajtóra vagy egy második partícióra. Ezután állítsa vissza az Ubuntut.
Ezután telepítse az eszközt az új rendszerre dselect több mint "sudo apt-get install dselect"; dselect feldolgozza a létrehozott csomaglista csomagjait. A következő utasítás jelzi a rendszernek, hogy a csomagokat a listából kell kiválasztani: "sudo dpkg --set-selections ". És végül indítsa el a tényleges telepítési folyamatot a "sudo apt-get dselect-upgrade".
Ezután a csomagkezelés eltart egy pillanatig, és megkérdezi, hogy valóban mindent telepít-e. Itt látni fogja, hogy sok csomag már telepítve van, mivel nem csak a manuálisan beállított csomagok, hanem az összes előre telepített csomag is a csomaglistába kerül. Egy jelenlegi, csupasz Ubuntuval már több mint 1-et találsz.600 bejegyzés.

Minden korábbi program visszaállítható egy egyszerű, automatikusan generált lista segítségével. ×

Bővebben a témáról: